Poslanci navrhovali v súvislosti s ochorením COVID-19 a zlou finančnou
situáciou podnikov v gastronómii dočasne znížiť sadzbu DPH na úroveň 5 %
na služby spojené s podávaním jedál a nápojov. Následne od 1. januára
2023 sa mala ponechať sadzba DPH trvalo na úrovni 10 % za tieto služby.
"Gastronomické odvetvie bolo jedným z odvetví najviac zasiahnutých
pandémiou. Reštaurácie a pohostinstvá museli byť dlhodobo zatvorené a aj
počas lepších období mohli fungovať len v obmedzenom režime,"
skonštatovali predkladatelia. Zníženie sadzby DPH podľa nich predstavuje
efektívny a adresný krok na pomoc týmto podnikateľom. Poukázali tiež na
to, že so sadzbou 20 % má Slovensko štvrtú najvyššiu DPH na
gastroslužby v Európskej únii (EÚ).